י״ד בתשרי ה׳תשפ״ז

»

Quick Answer

על פי ההלכה, אסור לשוכר להסיר מזוזות בעת עזיבתו דירה שכורה, כפי שמצוין בשולחן ערוך (יורה דעה סימן רפה סעיף א), ויש להקפיד על כך מאוד. כדי להימנע מאיסור זה, שו"ת יביע אומר (ח"ג יו"ד סי' יח) מציע שאם השוכר יודע שהדייר הבא לא ישלם, יחליף את המזוזות למזוזות פשוטות ימים אחדים לפני העזיבה. לחלופין, לאחר כניסת הדייר החדש, השוכר היוצא יכול לבקש תשלום עבור המזוזות או להחליפן. כמו כן, שו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ד סי' מד) מתיר להסיר מזוזות כחלק מהכנה לסיוד וצביעה.

»

דין שוכר הרוצה לקחת את המזוזות בעזיבתו

הרב יצחק

פריי

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Print

בס"ד

שלום וברכה

משולחן בית הדין

שאלה : נפתלי קבע מזוזות מהודרות מאוד בדירה שהוא שוכר. כאשר תמה תקופת השכירות, למרות רצונו לקחתן, לא הסיר את המזוזות מחמת האיסור להסירן,

לכן ביקש נפתלי מגדי השוכר הבא תשלום על המזוזות שהוא מותיר לו.

וכך יוכל נפתלי לרכוש מזוזות חדשות לדירתו החדשה.

אלא שגדי מסרב לשלם בטענה שהוא קונה מזוזות זולות יותר. ומבחינתו בכלל יכול נפתלי לקחת את המזוזות. בעיה של נפתלי שיש לו איסור.

ונפתלי טוען כי כרגע גדי משתמש במזוזות אלו שהן יקרות ומהודרות ועליו לשלם.

תשובה: אכן נאמר איסור להסיר מזוזה וצריך להיזהר בזה מאוד כמופיע בש"ע חלק יורה דעה סימן רפה סעיף א.

אך כעת מה יעשה?

בשו"ת יביע אומר ח"ג יו"ד בסי' יח הביא מרן רעיון: 'ומיהו על צד היותר טוב נכון להחליף המזוזות כנ"ל ימים אחדים לפני עזבו את הדירה הראשונה, ואז אין לחוש עוד לשום דבר'. והוא הדין שלאחר שנכנס הדייר, יכול לבקש ממנו תמורתה או את מזוזותיו, והוא יקבע את שלו. דהעיקר שלא יטול בעת המעבר, אך רשאי בעה"ב להחליף מזוזותיו".

זאת אומרת כי אם נפתלי יודע מראש שכדי לא מתעתד לשלם, יחליף את המזוזות למזוזות פשוטות טרם עזיבתו את הבית.

עוד רעיון הובא בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ד סי' מד כי בזמן ההכנה לסיוד והצביעה כאשר יוצא מהדירה יוסרו המזוזות כדרך ההכנה לצביעה. ואז אין בעיה.

ולמעשה אם לא עשה זאת, יכול לבקש כסף מגדי ומן הראוי שכדי ישלם, או יחליף את המזוזות וישיב לנפתלי את שלו .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הישארו מעודכנים

לקבלת עדכונים, הצטרפו לרשימת התפוצה של שערי הלכה ומשפט:

Frequently Asked Questions

1 האם מותר לשוכר לקחת את המזוזות כשהוא עוזב דירה שכורה?

על פי השולחן ערוך (יורה דעה סימן רפה סעיף א), קיים איסור להסיר מזוזה ויש להיזהר בכך מאוד. לכן, באופן עקרוני, אסור לשוכר להסיר את המזוזות בעת עזיבתו.

2 מה הפתרון אם שוכר רוצה לקחת מזוזות מהודרות שהתקין בדירה שכורה?

שו"ת יביע אומר מציע שאם השוכר יודע מראש שהדייר הבא לא ישלם, נכון להחליף את המזוזות למזוזות פשוטות ימים אחדים לפני עזיבתו. לחלופין, לאחר כניסת הדייר החדש, ניתן לבקש ממנו תשלום או להחליף את המזוזות.

3 מה הדין אם הדייר החדש מסרב לשלם על המזוזות שהושארו?

אם השוכר לא החליף את המזוזות מראש, מן הראוי שהדייר החדש ישלם עבורן או יחליף אותן וישיב לשוכר היוצא את מזוזותיו. העיקר שלא יטול השוכר את המזוזות בעת המעבר עצמו.

4 האם יש מקרים בהם מותר להסיר מזוזות מדירה?

שו"ת אגרות משה מציע כי בזמן הכנה לסיוד וצביעה, כאשר יוצאים מהדירה, ניתן להסיר את המזוזות כדרך ההכנה לצביעה, ואז אין בכך בעיה של איסור הסרה.