חודש: כ״ו באלול ה׳תשפ״ד (ספטמבר 2024)

דיני חודש אלול

הלכות והליכות לחודש אלול שמו של החודש: שמו של חודש אלול מוזכר לראשונה בספר נחמיה (ו, טו). משמעותה של המילה ‘אלול’ בארמית, הינה לתור ולחפש, כמופיע בתרגום אונקלוס (במדבר יג, ב) “ויאללון ית ארעא”, כתרגום המילים “ויתרו את הארץ”. משמעות זו מצביעה על אופיו של חודש זה, בו יש לקיים את ציווי הנביא: “נַחְפְּשָׂה דְרָכֵינוּ …

דיני חודש אלול לקריאה »

דיני עירוב תבשילין

ב”ה נשאלתי בבית ההוראה: במצות עירוב תבשילין, מה דינו של אדם שאשתו מכינה את כל האוכל בערב יום טוב ביום רביעי השנה (תשפ”ד), וביום שישי שהוא יום טוב שני של ר”ה רק מחממים את האוכל לפני שמניחים על הפלטה לצורך שבת, האם יעשה עירוב תבשילין עם ברכה. וכן האם בשביל הדלקת נרות מיום שישי לצורך …

דיני עירוב תבשילין לקריאה »

אכילת אגוז בראש השנה

בע”ה אכילת אגוזים מעורבים בתבשיל בראש השנה שאלה: נשאלתי מאשה שרוצה להכין לכבוד סעודת ראש השנה סלט שמעורב בו שברי אגוזים וכן עוגיות שחלק מהמתכון הוא אגוזים טחונים, האם הדבר אפשרי שהרי לא נהגו לאכול אגוזים בראש השנה ? תשובה: נראה שאם אין התבשיל, הסלט או העוגיות קרויות ע”ש האגוזים ואין טעמם נרגש כ”כ, אין …

אכילת אגוז בראש השנה לקריאה »

מנהג אמירת תשליך וטעמיו

מנהג אמירת תשליך וטעמיו פרטי המנהג כתב הרמ”א בסי’ תקפ”ג והולכין אל הנהר לומר פסוק ‘ותשליך במצולות ים כל חטאתינו’ (מיכה ז’ י”ט) וכתבו הפוסקים שהמנהג ללכת ביום הראשון אחרי מנחה, ומתחילים מהפסוק מי א-ל כמוך… ישוב ירחמנו.. תתן אמת ליעקב וכו’ שהם שלושה פסוקים שנרמזים בהם י”ג מדות, ומוסיפים עוד תחינות ובקשות, וכפי שמובא …

מנהג אמירת תשליך וטעמיו לקריאה »

טבילה בליל ראש השנה

טבילה ואישות בראש השנה ושבת – שנת תשפ”ה – ימי חג ראש השנה: חג ראש השנה הינו יומיים רצופים (השנה: חמישי ושישי). בשנה זו יום השבת חל ברצף ובסמוך ליום השני של ראש השנה. כך שיוצא שלושה ימי קודש רצופים (שני ימי החג ושבת קודש), טבילה טהרה בימים אלו דורשת הנחיות מיוחדות מפאת רצף ימי …

טבילה בליל ראש השנה לקריאה »

אמירת סליחות אחר אשמורת הבוקר

נשאלתי האם ישנה עדיפות לומר סליחות בבקר לאחר נץ החמה מחצות לילה? תשובה: המעלה הגדולה לומר סליחות באשמורת הבוקר בסמוך לעלות השחר. אבל אמירת סליחות לאחר הנץ החמה אינה מעלה יתירה ממי שאומר אחר חצות לילה. ואמנם ישנם שכתבו שבכל זאת יש מעלה לאחר הנץ החמה. ויש שכתבו שבחודש אלול שי עניין לקום יותר מוקדם …

אמירת סליחות אחר אשמורת הבוקר לקריאה »

נגיעת מחלל שבת ביין

שאלה: נשאלתי מבחור יקר: יש לי אח שלצערי מחלל שבת, הורי אינם מודעים למצבו, הוא יושב עם המשפחה בסעודת ליל שבת, אח”כ יוצא ופוגש את חבריו ונוסעים לעניניהם. אינני רוצה כמובן לספר להורי ולצערם, אך עלי לדעת האם יש לחשוש ליין שנוגע בו ? תשובה: אמנם בחור זה מחלל שבת בפרהסיא, אך מכיוון שמתבייש ממשפחתו …

נגיעת מחלל שבת ביין לקריאה »

הדלקת נר לעילוי נשמת הנפטר בראש השנה

שאלה: ביום השני של ראש השנה שיוצא השנה (תשפ”ה) ביום שישי יחול יום השנה של אימי ע”ה האם מותר להדליק נר נשמה לעילוי נשמתה, אף שזה יום טוב? תשובה: מותר להדליק ביום טוב נר נשמה לעילוי נשמת הנפטרים, ולא נחשב כנר של בטלה. ואף על פי שאין משתמשים בו, מכל מקום יש הנאה ממילא בתוספת …

הדלקת נר לעילוי נשמת הנפטר בראש השנה לקריאה »