חודש: כ״ה באב ה׳תשפ״ד (אוגוסט 2024)

בדיקת ז' נקיים בתוך ימים ההמתנה

ועתה באתי לדון דין הלכתי גבי אשה ששימשה עם בעלה ביום ראשון בימות השבוע בלילה, (ליל שני), ולפנות בוקר ראתה דם ונטמאה, וביום רביעי לקראת ערב עשתה הפסק טהרה ולמחרת התחילה למנות שבעה נקיים, ובדקה בו ביום, ולאחר מכן רק לאחר שבוע ביום רביעי שהוא יום השביעי לשבעה נקיים, והנה כשבאה לטבול, בעלה שם לב …

בדיקת ז' נקיים בתוך ימים ההמתנה לקריאה »

טבילה לאשה עם עגיל רפואי

טבילת אשה עם עגילים מהודקים בכדי שלא יסתמו החורים. שאול נשאלתי מבלנית שבאה לפניה אשה שצריכה להטביל אותה עם עגיל באוזנה וכשביקשה ממנה הבלנית להוריד את העגיל היא אמרה שאיננה יכולה, בהיות והעגיל הינו עגיל מיוחד הנקרא עגיל רפואי שנועד להיות קבוע במשך מספר חודשים באוזן ולא ניתן להסירו בכדי שלא ייסתם החור באוזן, וניתן …

טבילה לאשה עם עגיל רפואי לקריאה »

צילום סירוק שיער של אשה נשואה ללא פנים – לצורך פרנסה

שאול נשאלתי אם מותר לנערה שמתעסקת בהחלקת שער, אם מותר לה לצלם את שערה של אימה (הנשואה) כשהוא סרוק ומוחלק על  ידה, ולהראות לחברותיה את צילום שער אימה בלבד ללא מראה הפנים ושאר הגוף? תשובה: ככל וראוים אך ורק את השער בלבד ולא ידוע לרואים את התמונה של מי השער, מעיקר הדין מותר לעשות כן, …

צילום סירוק שיער של אשה נשואה ללא פנים – לצורך פרנסה לקריאה »

האם מלצר יכול לאכול בשר בברית שחלה אחרי ראש חודש אב

נשאלתי אם מלצר יכול לאכול בשר בברית בתשעת הימים תשובה: מלצר שעובד כרגיל בעבודתו ולא בא בדרך מזדמנת לעבוד על מנת לאכול בשר המקיל לתת לו לאכול בשר יש על מי לסמוך בדבר. וכל האמור הוא דווקא מראש חודש אב עד השבוע שחל בו ט' באב. ובשבוע שחל בו ט' באב יש להחמיר שלא יאכל …

האם מלצר יכול לאכול בשר בברית שחלה אחרי ראש חודש אב לקריאה »

כיצד מניח ידיו בשעת התפילה

שאלה: כיצד מניח ידיו בתפילה והאם יש הבדל בזמן שהעולם בשלום או בצער, והאם מותר להניח ידיו על חלציו [מותניו] והאם מותר לפרוש ידיו כלפי השמיים ולעשות תנועות. תשובה: יניח ידיו על ליבו כאשר הם כפותין יד ימין על יד שמאל ויש לכך כמה טעמים ואין הבדל בין זמן של שלום לזמן של צער, ולא …

כיצד מניח ידיו בשעת התפילה לקריאה »

ג' פסיעות קודם התפילה

שאלה: האם לפני שמתחיל להתפלל צריך לפסוע ג' צעדים אחורה, ומה הדין לצעוד קדימה, ומתי יעמוד להכין עצמו קודם שמתפלל. תשובה: קודם התפילה יש לעשות שלוש צעדים קדימה שנחשב דרך קרבה והגשה לפני התפילה, ויש שנוהגים לעשות קודם שלוש צעדים אחור ואחר כך לחזור שלוש צעדים קדימה. ועיין במקורות בטעם הדברים. וצריך לעמוד קודם שמתחילה …

ג' פסיעות קודם התפילה לקריאה »

דינים הנוהגים בין איש לאשתו בתשעה באב

שאלה: האם יש איסור נגיעה בין איש לאשתו בתשעה באב, וא"כ האם נוהגים גם דיני הרחקות כמו בימי הנדה ? תשובה: מעיקר הדין אין איסור נגיעה בין איש לאשתו (כשטהורה) בתשעה באב, והאשכנזים נוהגים להחמיר בזה בלילה, ובמקרה שהולכות מקושטות יש להחמיר אף ביום. דיני הרחקות אינם נוהגים כלל מלבד מה שאסרו שלא יישן עם …

דינים הנוהגים בין איש לאשתו בתשעה באב לקריאה »

תספורת לחולה בימי בין המיצרים

שאלה: נשאלתי בימי בין המצרים, סמוך לר"ח אב, מאדם אשכנזי המאושפז בבית חולים כבר כחודש ומחמת חולשתו ומצבו לא יכל להסתפר, ועכשיו ב"ה התחזק והוטב מצבו, ושערו מכביד עליו מאוד, האם יוכל להקל ולהסתפר בימים אלו על אף מנהג בני אשכנז להחמיר בזה מי"ז בתמוז (כפסק הרמ"א בסי' תקנ"א ס"ד) ? תשובה: יוכל להסתפר כרגיל …

תספורת לחולה בימי בין המיצרים לקריאה »

הלכות תשעת הימים והשבוע שחל בו

הלכות תשעת הימים, ושבוע שחל בו ט' באב בין המצרים: תקופת "בין המצרים" מתחילה בצום י"ז בתמוז, ומסתיימת למחרת צום תשעה באב. בתקופה זו עם ישראל מציין את האבלות על חורבן בית המקדש, ואת נפילתה של מלכות יהודה, ואת מצבו של העם היהודי בגלות. הבקעת חומות ירושלים התרחשה בי"ז בתמוז, ועד שריפת המקדש בט' באב. …

הלכות תשעת הימים והשבוע שחל בו לקריאה »

יום שריפת התלמוד – היסטוריה והלכה

שריפת התלמוד באירופה: שריפת התלמוד הינה אחת ממאורעות רדיפת היהודים בימי הביניים ובעת החדשה. התלמוד נשרף בטקסים פומביים, על פי מצוות כמרים נוצרים, כאות מחאה אודות דברי גנות הנצרות המופיע בו. מאורעות אלו פגעו קשה במעמדם של היהודים, שבכך נפגעו אוצרותיהם הרוחניים והדתיים – ספרי הקודש והתלמוד שהם נשמת עם היהודי. שריפת ספרי תורה: שריפת …

יום שריפת התלמוד – היסטוריה והלכה לקריאה »