בדיקת חמץ ברכב

הרב עמירם

בן דוד

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Print

שאלה: מתי בודקים את הרכב בדיקת חמץ.

תשובה: אחרי שאדם עשה בדיקת חמץ בביתו וכיון לפטור גם את הרכב בבדיקה ילך לבדוק הרכב.

הרחבה:

איתא בפסחים (ז:-ח.) תנו רבנן אין בודקין לא לאור החמה ולא לאור הלבנה ולא לאור האבוקה אלא לאור הנר וכו' האי אור החמה היכי דמי וכו' אלא באכסדרה האמר רבא אכסדרה לאורה נבדקת וכו'.

וכתב רש"י (ד"ה לאורה נבדקת) לאור שלה נבדקת ואין צריך להביא לה אור הנר בלילה אלא בודקה ביום.

ומשמע מלשונו שמותר לבדוק אכסדרה ביום יג' לכתחי' וכן מבו' מסתמות דברי הרי"ף.

והרא"ש (פ"א סי' יא) כתב שאם היה טרוד ולא בדק יבדוק ביום כמבו' בירושלמי שמה שאמרו שלא נבדק לאור חמה הינו שלא בדק בלילה וכיון שאכסדרה אורה רב אז א"צ נר אבל לכתחי' יש לבדוק בלילה לאור הנר.

וכן מבו' ברמב"ם (פ"ב ה"ד) וז"ל אבל אכסדרה שאורה רב אם בדקה לאור החמה דיו.

נמצא שדעתו שהוא רק דיעבד וכן ביארו הכס"מ בשם הר"מ שצריך לכתחי' בליל יד' לאור הנר ועוד טעם מהירושלמי דהרא"ש.

והנה הטור כתב והנה אכסדרה שאורה רב נבדקת לאורה וכו' משמע מדבריו דהוא לכתחי' וכן ביארו הרש"ל אמנם הדרישה (סק"ב) כתב שמזה שמהגמ' (ד.) מבו' שבודקים בליל יד' דאנשים מצויים בבתיהם ואור הנר מאיר יפה שלטעם דאנשים מצויים בבתיהם נ"מ לאכסדרה א"כ ה"ה הכא לדעת הטור.

נמצא שאכסדרה לדעת הרמב"ם ודעימה הוי דיעבד אם לא בדק ליל יד', אמנם דעת רש"י ודעי' שמותר לכתחי'.

והשו"ע (תלג סעי' א) כתב שאכסדרה שאורה רב אם בדקה לאורה דיו משמע מלשונו שלכתחי' צריך לבדוק בליל יד' לאור הנר. ולשיטה זו כתב המג"א (סק"ג) שמה שמבו' שאכסדרה נבדקת לאורה היינו ביום יד' שלא בדק ליל יד' [ודלא כב"ח שכתב שדעת רי"ו שנבדקת יום יד' לכתחי']. וכדברי המג"א כ"כ הט"ז (סק"ב) והחוק יעקב (סק"ג) ועוד.

אמנם אם בדק ביום יג' מבו' במשנ"ב (סק"ו) דיצא דהרי דעת רש"י שמותר לכתחי' ודעת רי"ו שאסור לבדוק יג' הינו לכתחי'.

וכתב השו"ג (סק"א) שאכסדרה שיש בה חורים וסדקין כתב בספר המנהיג (סי' יד) שפשוט דבכה"ג צריך לאור הנר.

מהו אכסדרה:

הנה השלט"ג (ד. מדפי הרי"ף אות א) כתב אכסדרה שלפני הבית הואיל ודופן רביעית כולו פרוץ אורה מרובה ויכול לבודקה אף לאור היום.

משמע אפי' סגור מג' צדדין.

אמנם המג"א (סק"ב) כתב שאכסדרה היינו שעומדת ע"ג העמודים ואין לה כותל.

אמנם החוק יעקב (סק"ב) העיר על דבריו שזה אכסדרה רומייתא שבש"ס אבל סתם אכסדרה הוא שיש לה ג' דפנות כמב' בב"ב (יא:) ובתוס' (שם ד"ה הכא) וא"כ ה"ה הכא. וכ"כ הא"ר (סק"א) והגר"ז (סק"ב) והמשנ"ב (סק"ד) וכן הלכה כמבו' בברכ"י (סק"ג) ושכן מבו' בריא"ז ובתשב"ץ ובאורחות חיים וכ"כ הכה"ח (סק"ו).

מתי בודקים רכב:

הנה לעניין רכב הרי לדעת המג"א אינו נחשב אכסדרה כיון שיש לו זכוכית ואף אם נאמר שבזכוכיות של ימינו לא דיבר המג"א הרי באכסדרה שיש בה חורין וסדקין שלא מגיע אליהן השמש היטב צריך בדיקה עם נר ודינה כצדדין דארובה המבו' בגמ' שצריך לבודקן לאור הנר.

והנה ראיתי לאחד ממחברי זמנינו שכתב שרכב אפשר לבודקו לכתחי' לאור החמה ביום יג' בטענתו שהרי דינו כאכסדרה שנבדקת לאורה ודמי למש"כ השעה"צ (סקי"ב) וכן סי' תלג סע' יא שהרי משייר חדר שלא בדק.

ואחר המחילה רבה מכבוד תורתו שלא יצא ידי חובת העיון כלל א. הרי אכסדרה לדעת מרן נבדקת לאור הנר בליל יד' ולא ביום יג' וכמש"כ לעיל ואין היתר לדעת מרן לבודקה לכתחי' ב. אף שבדיעבד אם בדק כתב המשנ"ב שעלה לו כיון שדעת רש"י שיכול לכתחי' וכו' ובשעה"צ (סקי"ב) כתב שסברתם כיון שהוא דומיא דליל יג' לאור הנר שהרבה מקלין והרי גם בהכי המשנ"ב הקיל רק בדיעבד והסביר דעת המקלים ולא שבא להקל בכך לכתחי' [ולטעם זה הנידון לכאו' יהיה אם ישייר חדר לבדיקה ליל יד' דלחלק מהפוס' מהני] ג. שהרי לעיל הוכחנו באורך שיש מחלו' בדעת מרן אם מותר לבדוק בליל יג' וכתבנו שם שהוא לא לכתחי', ואף אם תרצה לומר שיש ס"ס שמא הלכה כהרז"ה שמותר לבדוק ביום יג' ושמא אכסדרה נבדקת ביום יג' כדעת רש"י הרי מרן לא ס"ל כהס"ס הנ"ל ובאותו סעי' הביא דברי הפוס' ובכל זאת חלק עליהם וא"כ מרן לא ס"ל האי ס"ס. ד. שלא נפטר מטענת השעה"צ (סקנ"ו) ששמא מה שאין מחלקים בין בדיקה לבדיקה היינו אפי' בכל הבית ולא מהני לשייר חדר [ואף שבסעי' יא יש מחלוקת אם אפשר לבדוק בליל יג' ולשייר חדר אחד לבדוק בזמן וכתבנו שהמקיל בצורך יש ע"מ לסמוך אבל לא להורות שמותר לכתחי'] ה. שהרי לדעת השעה"צ (סק"ה) משמע שחושש לחוק יוסף שהרי לא יכול לברך וא"כ חלק מהמצוה מקיים בלי ברכה ואף שיברך בליל יד' מ"מ מה שקיים לא היה בברכה והוא דיעבד [ראה חוק יעקב סק"א].

ואף שיש לומר לדעת המחבר הנ"ל שכיון שדינו כליל יג' והרי אם משייר חדר א' שלא בדק ובודקו בליל יד' א"כ שפיר דמי, גם בהכי הוא לא לכתחי'.

לכן אין לבדוק האוטו ביום יג' לכתחי' כלל וכן הוא ביחו"ד (ח"א סי' ה) ושם דימה זאת למרן בסעי' יא כאן שאף שכיבד מ"מ צריך לבדוק בליל יד לאור הנר וע"ש עוד בהערה.

ואולי י"ל בדוחק שכתב כן בצירוף הדעות שעל אוטו לא מברכים על בדיקה ודלא כדעת האורל"צ. אך לא נפטר מהטענה שיש באוטו חורים וסדקים ולא הכל כדין אכסדרה