שאלה: האם מותר לטבול לבד בלי בלנית? האם הטבילה כשרה כשאין בלנית?
תשובה: על פי ההלכה, בעת הטבילה צריכה יהודייה כשרה (לפחות בת גיל מצוות, מגיל 12) להיות נוכחת כדי להשגיח שטבילת האשה נעשית כדין.
תפקיד המשגיחה (הבלנית):
עיקר תפקידה של המשגיחה (בלנית) לוודא ששׂער ראשה של הטבלת אינו צף על פני המים, וכולו נכנס למים (שולחן ערוך, יו”ד, קצ”ח, סעי’ מ).
במידה ושער האשה לא נכנס כולו לתוך המים, הטבילה אינה תקפה, והאשה נשארת בטומאת נדה.
הטובלת בעצמה אינה יכולה לבחון האם שער ראשה נכנס כולו לתוך המים, ולפיכך, חובה שתהיה משגיחה בעת הטבילה.
סיוע הבלנית למנוע חציצה:
כהיום נפוץ המנהג שתפקיד הבלנית הורחב מעט בהסכמת הטובלת, והיא מסייעת לטובלת לוודא שאין על גופה של הטובלת דבר-חציצה בפני מי המקווה (ראה שיעורי שבט הלוי, עמ’ שנא).
יש להדגיש כי מן הדין אין בכך חובה, ובמידה והאשה בצעה את ניקוי הגוף כהלכה, והיא אינה מרגישה נוח בכך, מעיקר הדין היא יכולה להיכנס ישר לבור הטבילה (בלי שהבלנית תבחן אם יש בגופה חציצה), והבלנית תכנס לחדר הטבילה רק כאשר הטובלת עומדת בתוך המים, לוודא שבזמן הטבילה שער הטובלת כולו נכנס לתוך המים, שזה עיקר תפקידה.
תחקור שלבי הטהרה:
ישנן מקוואות שהבלנית – בהוראת רב ובהסכמת האשה – מתחקרת את הטובלת האם היא בצעה את הבדיקות כהלכה בשבעת ימי הנקיים, ובאיזה ימים.
אף שאין בכך חובה כלל, הניסיון הוכיח כי אודות הסיוע של הבלנית אירע לא מעט פעמים שנשים עמדו על טעות שנהגו בה זמן רב. לפיכך, מומלץ לטובלת להשיב לשאלות הבלנית, ואין להרגיש בכך אי נעימות.
אשה שנמצאת במקום שאין בלנית:
אשה הנמצאת במקום שאין בלנית שתשגיח עליה בזמן הטבילה, עליה לפנות לפוסק טהרה שידריך אותה באופן פרטני כיצד עליה לנהוג.
בברכה, הרב איתיאל כ”ץ
משיב הלכה בבית ההוראה
לשאלות בהלכה התקשרו לבית ההוראה שערי הלכה ומשפט 2873*