י״ב בתשרי ה׳תשפ״ז

האם הרגשת צירים מטמאה?

תמונה של הרב הלל שי
הרב הלל שי
מו"צ, ראש כולל ורב קהילת "אהבת ישראל", פתח תקוה.

הרב הלל

שי

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Print

שאלה: האם הרגשת צירים אוסרת את האשה על בעלה?

אני בחודש תשיעי לקראת לידה בעזה"י, ולאחרונה חשתי הרגשת צירים, ולאחר מכן ראיתי טיפת זה, האם זה אומר שאני כעת אסורה לבעלי?

Quick Answer

הרגשת צירים כשלעצמה אינה מטמאה אישה על פי ההלכה היהודית. אולם, אם יצאה טיפת דם כלשהי תוך כדי הרגשת הצירים, האישה נחשבת טמאה מן התורה, כפי שפוסקים רוב האחרונים. מצב זה חל על אישה הרה העומדת סמוך ללידתה, כאשר הצירים נחשבים ל'הרגשה' שיכולה לגרום לטומאה אם מלווה בדם. אף אם כתם דם נמצא זמן רב לאחר הצירים, קיים חשש שהדם יצא בשעת הציר עצמו, מה שמוביל להחמרה ולראות את האישה כטמאה עקב ספק דאורייתא.

תשובה: אם יצאה ממנה טיפת דם תוך כדי הצירים הרי טמאה מן התורה.

אשה הרה העומדת סמוך לזמן לדתה ומרגישה צירים [הן התכווצויות בשרירי הרחם הפותחות אותו לקראת הלידה], לדעת רוב האחרונים נחשב כהרגשה, ולכן אם יצאה ממנה טיפת דם תוך כדי הצירים [מה שמצוי הרבה], הרי טימא אותה מן התורה.

האם צירים נחשבים להרגשת פתיחת המקור בהלכה?

בשיעורי טהרה (עמ' מח) כתב, דצירים שיש לאשה לא נחשב להרגשת פתיחת המקור. ע"כ. וכנראה סברתו היא משום שלא הוזכר בדברי הפוסקים, על אף שהיא מציאות שביום-יום.

אולם דעת האבני שהם (סי' קצד עמ' תקו ד"ה אמנם) בשם מרן הגרע"י זצ"ל, וכ"ד הגר"י רצאבי בשלחן ערוך המקוצר (ח"ו עמ' קט), דחשיב הרגשה, ולכן מטמא אפילו היה פחות מכגריס ועוד, או שנמצא על צבעוני או על דבר שאינו מקבל טומאה.

והלום מצאתי יהלום בשו"ת המפואר אמרי טהרה להגר"ד עובדיה שליט"א (ח"א סי' א עמ' ה), שכבר הדבר מבואר בשו"ת רבי עקיבא יוסף שלזינגר (ח"א יו"ד ס"ס מט), שהמעוברת שהרגישה קצת חבלי לידה, אין להתיר בזה בכל אופן. וכ"כ בספר שערי טוהר (שער יד סעיף יא), שאם ראתה דם לאחר הרגשת הצירים, הוי כהרגשה לכל מידי, ואין זה נידון ככתמים.

מצאה הכתם זמן רב לאחר הצירים

כתב בשאלת חכם (סי' מח עמ' קמג), שאם זמן מציאת הכתם לא היה בסמיכות לצירים, וכגון שהיה לה צירים במהלך הלילה וקמה בבוקר ומצאה כתם על פד [שהוא דבר שאינו מקבל טומאה], י"ל דשמא דם זה בא זמן מה אחר הצירים, ודינו ככל דיני כתמים ולא כדם הבא בהרגשה [עכ"ד]. 

ויש להשיב ע"ז, שהרי הוא ספק דאורייתא, מאחר ואם באמת הכתם הזה יצא בשעת הציר, טמאה האשה טומאה דאורייתא וכדין דם בהרגשה, וכיון שהוא ספק דאורייתא מאי חזית לסמוך להקל שכנראה בא אחר הצירים, בא ונאמר שאדרבה בא בשעת הציר, שהרי ספק דאורייתא לחומרא. מה גם שבדרך כלל וע"פ רוב יצא הדם בשעת הציר ממש. וצריך לי עיון.

הרב שי הלל

ראש כולל ורב קהלת אהבת ישראל, פתח תקוה

שעות מענה בבית ההוראה שלמות המשפחה:

ימים א'-ה': 15:00-16:00 אחה"צ

בנוסף, בימי ב' וג': 20:00-21:00 בערב

לשאלות הלכתיות חייגו: 2873*

הישארו מעודכנים

לקבלת עדכונים, הצטרפו לרשימת התפוצה של שערי הלכה ומשפט:

Frequently Asked Questions

1 האם הרגשת צירים בלבד מטמאה את האישה?

הרגשת צירים כשלעצמה אינה מטמאה. אולם, אם יצאה טיפת דם כלשהי תוך כדי הרגשת הצירים, האישה נחשבת טמאה מן התורה, כפי שפוסקים רוב האחרונים.

2 מה הדין אם מצאתי כתם דם זמן רב לאחר שהרגשתי צירים?

גם אם הכתם נמצא זמן רב לאחר הצירים, יש לחוש שהדם יצא בשעת הציר עצמו. לכן, מאחר שמדובר בספק דאורייתא, יש להחמיר ולראות את האישה כטמאה, אלא אם כן ברור שהדם יצא בנפרד מהצירים.

3 למי ניתן לפנות לשאלות הלכתיות נוספות בנושא טהרה ולידה?

לשאלות הלכתיות נוספות בנושא טהרה ולידה, ניתן לחייג לבית ההוראה במספר 2873*. שעות המענה הן בימים א'-ה' בין 15:00-16:00 אחה"צ, ובנוסף בימי ב' וג' בין 20:00-21:00 בערב.